Yolcu beraberinde getirilen telefon kayıt işlemi için başvuruda bulunmanız gerekiyor. Telefon kaydı yapmak için ya yurtdışına gidip dönmeniz ya da yurtdışından dönüşü 1 yılı geçmemiş bir arkadaşınızı bulmanız gerekiyor. Yurtdışı telefon vergisini ödedikten sonra e-devlet üzerinden kayıt yaptırabiliyorsunuz.

Yurtdışından dönünce en geç 4 ay içerisinde kayıt yapılmazsa telefon kapanıyor. Kapanan telefon kayıt yapılınca tekrar kullanılabilir. Telefonun nerden, ne zaman veya kimin getirdiği önemli değil. Önemli olan yurtdışından dönüşü 1 yılı doldurmamış olmanız. Sadece kendi adınıza kayıtlı telefon hattıyla telefonu yine sadece kendi adınıza kaydettirebilirsiniz. 3 yıl içerisinde sadece sizin hattınızla çalışır. Sonra tüm hatlarla çalışır.

ⓘ Yurtdışından getirilen telefon sadece kayıt yapılan pasaport sahibinin TC. Kimlik Numarasına kayıtlı GSM hatlarıyla çalışabilir. Bir başkasını size telefonu getirdiği durumda sizin yurt dışına gidip dönmüş olmanız (pasaportla gidilen veya kimlikle gidilen ülkeler fark etmez) ve üzerinden 1 yılı geçmemiş olması gerekiyor.

Yurtdışından Gelen Telefonu Açtırma

1. Yurtdışı telefon harcı ödeme

Yurtdışı telefon kayıt harcını 20.000 TL’yi banka veya vergi dairesine yatır

Yurtdışı telefon vergisi herhangi bir vergi Dairesine veya tahsilat yapan bankalara yatırılabilir. Yurtdışı telefon pasaport kayıt yaptırırken, telefonun IMEI numarasınıve pasaport sahibi kişinin adı ve soyadı vergi makbuzuna yazılacak.

IMEI kaydı için kişiye ait pasaportun son iki yıl içerisinde başka herhangi bir cihaz kaydında kullanılmamış olması ve kişinin son 1 yıl içerisinde Türkiye’ye giriş yapmış olması gerekiyor. IMEI öğrenmek için cep telefonunuzla *#06# tuşlayarak çıkan numarayı not edin ve bunu vergi dairesinde sorulan görevliye gösterin. Yanlış rakmalar yazılmadığından emin olun.

Halk Bankası, Vakıflar Bankası, Denizbank, ING Bank, HSBC Bank Şekerbank, T.Garanti Bankası, TC Ziraat Bankası, İş Bankası.

Internetten cep telefonu harcı ödemek için tıkla.  İnternet vergi dairesi cep telefonu harcı yatırma bölümünden kredi kartınızla ödeyebilirsiniz.

2. PTT’ye gidip e-devlet şifreni al ve internet üzerinden e-devlet sitesine gir. Herhangi belge gerekmeden kaydını yap

Yurtdışından telefon kaydı için e-Devlet Kapısı üzerinden yapılan başvurularda pasaport sahibi olan kişi, şahsına ait bilgileri sisteme girerek kaydını yaptırabiliyor. e-Devlet Kapısı üzerinden yapılan başvurularda kişiden herhangi belge talep edilmiyor. e-Devlet şifresi büyük postane binalarından alınıyor ve turkiye.gov.tr adresinden telefon kaydı yapılıyor.

3. Abone kayıt merkezine gidip kaydını yaptır

Herhangi bir Turkcell, Türk Telekom veya Vodafone şubesinden de işlem yaptırabilirsiniz. Önce kimin pasaportunu kullanacaksanız onun üzerine vergiyi yatırın. Pasaport sahibi kişi pasaport ve telefonla birlikte bizzat başvurarak kaydını yaptırabilir. Bazı Turkcell İletişim Merkezleri ücret isterken bazısı hiç ücret talep etmeden işlemi yapıyor. Pasaportun fotokopisi ile son yurda giriş damgası sayfası fotokopisi dekonta ekleniyor.

Telefon kaydı sorgulama

Cihaz kayıt sonrasında, mcks.gov.tr/tr/imeisorgu adresinden herhangi bir cihazın kayıt durumu öğrenilebilir. “IMEI numarası abone kayıt merkezince geçici olarak kayıt altına alınmış olup Kurum tarafından evrakları kontrol aşamasındadır” şeklinde bir ifade yer alır. Evraklar tam ve sorunsuz ise “IMEI numarası kayıtlı” ifadesi çıkar.

Pasaporta telefon kaydı sadece bir telefon üzerinden yapılır. 3 yıl geçtikten sonra tekrar pasaporta telefon kaydı yapılabilir.

18 yaşından küçükler telefon kaydı 

18 Yaşından küçüklerde yurt dışından yolcu beraberinde cihaz getirebilir ve kendi adlarına kayıt yaptırabilir. Başvuru dilekçesini anne veya babası tarafından doldurularak imzalanması ve yasal velinin kimlik fotokopisi ile birlikte abone kayıt merkezine verilmesi gerekir. 18 yaşından küçüklere e-devlet şifresi verilmediğinden bunlar üzerine yapılacak yurtdışı telefon kaydı Abone Kayıt Merkezlerine yapılıyor.

Kaynak: https://yoldaolmak.com/yurtdisi-telefon-kaydi-nasil-yapilir.html

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz