Kuruluşu günümüzden 3 bin 500 yıl öncesine dayanan bir Kayseri kasabası olan Ağırnas; Selimiye Camii, Topkapı Sarayı ve Süleymaniye Camii gibi dünyaca ünlü eserleriyle bilinen Mimar Sinan’ın da doğum yeri. Kayseri şehir merkezine yaklaşık 27 kilometre uzaklıkta, Melikgazi ilçesine bağlı şirin bir mahalle olan Ağırnas’a, özel araçlarla yaklaşık 35-45 dakikada gidilebiliyor.

Kış aylarında bölgede yaşayan halkın büyük bölümü, şehir merkezindeki kışlık evlerine gittiği için soğuk havalarda Ağırnas’ta fazla kişi görmek mümkün değil. Türkiye‘nin dört bir yanından ziyaretçi ağırlayan kasabanın en hareketli zamanı ise havaların ısındığı, bahar ve yaz ayları arasındaki dönem.

Ağırnas, mimarisiyle büyüleyen taş evlere, kiliselere, Mimar Sinan’ın doğup büyüdüğü eve, uçsuz bucaksız tünellere ve ilk Hristiyanlık dönemine ait olduğu bilinen üç yeraltı şehrine ev sahipliği yapıyor. Yakın dönemde keşfedilen ve rehber eşliğinde gezilmesi önerilen bu yeraltı şehirleri, kasabanın girişinde bulunuyor. Ağırnas’ın en popüler turizm noktalarından olan bu yeraltı şehirlerinin yanı sıra bölgede başka yeraltı yerleşimlerinin de olduğu düşünülüyor.

Ağırnas Taş Evleri ve İnşaat Ustalarıyla Ünlü

Toprakları verimli olmadığı için tarım alanında yeteri kadar gelişemeyen Ağırnas’ta, el becerileri sayesinde Cezayir, Rodos, İstanbul, Girit, Kıbrıs, Şam, Halep, Kahire ve Belgrad gibi şehirlere giden taş işleme, sıvacılık, duvarcılık ve inşaat ustaları yetişmiş.

Günümüzde de o ustaların yeteneklerini yansıtan taş evleriyle popüler olan Ağırnas, 1924 yılındaki mübadele dönemine kadar Rumlar ve Türkler’in birlikte yaşadığı hoşgörü dolu bir kasaba olduğu için burada kiliseleri ve camileri yan yana görebilirsiniz. Kasabadaki bu dini yapılar arasında; 1857 yılında yapılan ve günümüzde hala ibadete açık olan Agias Prokopis Kilisesi ile bir kısmı yer altında bulunan Agii Anargyri Kilisesi de var. Mübadele sebebiyle Yunanistan’a gitmek zorunda kalan ve orada “Arkides” isimli bir köy kuran Rum aileler, yıllar sonra Ağırnas Kültür Sanat Festivali kapsamında kasabaya gelerek, eski dostları ve onların yakınlarıyla buluşma imkanı buldu.

Mimar Sinan’ın Doğduğu Ev

Ağırnas Belediyesi tarafından satın alındıktan sonra Kayseri Valiliği, Erciyes Üniversitesi ve ilgili kurumların desteğiyle restore edilen Mimar Sinan Evi, kasabanın en ünlü yerlerinden. Mimar Sinan’ın doğumdan 22 yaşına kadar yaşamını sürdürdüğü bu üç katlı ev, günümüzde müzeye dönüştürülerek ziyarete açıldı. Kesme taş kullanılarak inşa edilen ve restorasyondan geçmesine rağmen büyük bölümü orijinal şekilde korunan evin içinde, o dönemlerde kullanılan çeşitli mobilyalar ve eşyalar da sergileniyor.

Mimar Sinan’ın estetik algısı ve ustalığının varoluş hikayesini saklayan bu müze ev, evin tamamına yayılan nişleri, kemerleri ve işlemeleriyle büyüleyici bir mimariye sahip. Evin zemin katında bulunan mutfak ve kiler bölümleri ise tüf zeminin oyulmasıyla yapılan küçük yeraltı odalarından oluşuyor. Kasabadaki eski evlerin karmaşık tünellere sahip yeraltı şehirleriyle birbirine bağlandığı da söyleniyor.

Ağırnas’a gittiğinizde, Mimar Sinan Evinin bakımını ve gönüllü rehberliğini üstelenen Mustafa abiyi ve anlattığı hikayeleri dinleyerek, evin ve kasabanın ruhunu daha derinden hissedebilirsiniz. Ayrıca Mimar Sinan tarafından inşa edilen Ağa Pınarı ve Sinan Pınarı çeşmeleri de kasabada görmeniz gereken yerlerden.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz