İzmir, Türkiye‘de yaşayan birçok insanın fırsatını bulduğunda yerleşmeyi düşündüğü bir kent. İzmir şehir merkezinden 1 saatlik bir yolculukla ulaşılabilen onlarca huzurlu köy ve kasaba oluşu, İzmir’e öykünmenin ana sebeplerinden biri.
Doğayla baş başa kalmak, huzurlu vakit geçirmek, leziz yemeklerin tadına bakmak için harika fırsatlar sunan İzmir köyleri, büyük şehirlerde sorun yumakları arasına sıkışanların imdadına yetişiyor.
En Güzel İzmir Köyleri
1. Çandarlı, Dikili
İzmir’in kuzeyinde Dikili ilçesine bağlı bir mahalle olan Çandarlı, ismini Amazon kraliçesi Pitane’den alıyor. Çandarlı Körfezi üzerinde bir yarımadada kurulu olan mahalle, yaz aylarında serinlemek ve şehir hayatından uzaklaşmak isteyenleri ağırlıyor.
Buz gibi denizi, muhteşem deniz ürünleri, irili ufaklı kafe ve pastaneleri ile Çandarlı, özellikle yaz döneminde gidilebilecek alternatif rotalardan. Çandarlı, İzmir şehir merkezinden 96 km uzaklıkta.
2. Sığacık, Seferihisar
İsmini Citta Slow (Sakin Şehir) oluşumuyla duyuran Seferihisar’ın deniz kıyısındaki mahallesi olan Sığacık, kale içine kurulan, daracık sokaklardan oluşan bir yerleşim yeri. Ev pansiyonları, yerel üretici pazarı, balık lokantaları ve plajları ile İzmir’in en güzel köylerinden olan Sığacık, insana huzur veren bir yapıya sahip.
İzmir şehir merkezinden 52 km mesafedeki Sığacık’ta Teos Antik Kenti, zamanda yolculuk yapmak isteyenleri cezbediyor. Ayrıca Yunanistan’ın Sisam (Samos) adasına düzenlenen feribot seferlerinin çıkış noktası da Sığacık Teos Marina.
3. Kozbeyli, Foça
Kozbeyli, İzmir’in Foça ilçesinde tarihi geçmişi günümüzden 600 yıl kadar geriye giden bir köy. Şaphane Dağı üzerine kurulu olan köy, Foça sahillerine olan konumuyla bölgeyi ziyaret edenlerin uğrak noktalarından biri.
Dibek kahvesi ile ismini duyuran Kozbeyli, son yıllarda birbiri ardına açılan şirin butik otelleri ile konaklamak isteyenlere imkan sunuyor. İzmir şehir merkezinden 60 km uzaklıktaki köyde yerel üreticilerin ürettiği zeytin ve zeytinyağının tadına mutlaka bakın.
4. Germiyan, Çeşme
Çeşme’ye bağlı Türkmen köyü Germiyan, ülkemizde Slow Food (Yavaş Gıda) hareketine katılan ilk nokta. Köyde yaşayanların sisteme dahil olmasıyla birlikte kimyasal etkilerden ve katkıdan uzak gıda üretimi yapılıyor. Üreticilerin evlerinin önünde satışını yaptıkları ürünlere rağbet çok.
İzmir’e 80 km mesafedeki köyün sokaklarında dolaşırken beyaz badanalı evlerin duvarlarındaki çiçek motifleri dikkat çekiyor. Köyün yerlisi çiftçi Nuran Erden’in kendi evinin duvarına renk katmak için başladığı çizimler tüm köyü sarmış durumda.
5. Ildır, Çeşme
Tamamı SİT alanı içerisinde kalması nedeniyle vahşi yapılaşmaya teslim olmayan Ildır köyü, Çeşme’nin en sessiz, huzurlu ve sakin köşelerinden. Antik dönemdeki ismi Erythrai olan Ildır, bu dönemden kalan tarihi izleri antik kentinde taşıyor.
Balıkçılık ve tarımla uğraşan köy halkının gündelik yaşamına özellikle hafta sonları ziyaretçiler dahil oluyor. Yaz aylarında kalabalıklaşan köyde kahvaltı ve öğle yemeği seçeneği sunan kafeler var. Ildır, İzmir şehir merkezine 75 km uzaklıkta.
Emekli olunca yerleşiriz düşüncesiyle sık sık özlemi dile getirilen İzmir köyleri, emekliliğe bırakılmayacak kadar çabuk ziyaret edilmeyi hak ediyor.